pondělí 26. září 2011

Světový pohár a B-čka Vesec

Poslední zářijový víkend jsme běželi i poslední B-žebříček na "Císařském kameni" mezi Jabloncem a Libercem. Poprvé ale ze strany od Liberce. Centrum bylo na lyžařském stadionu ve Vesci a kombinace  ideálního babího léta, kulisa Světového poháru, obsáhlý televizní přenos, živé GPS přenosy a krásný les (byť přece jenom už trochu prokácený a místy kozlíkovsky ostružinový) byly tou nejlepší tečkou za letošními velkými závody (i když ten žákovský vrchol na družstvech je ještě před námi).

Oba závody jsme startovali až později odpoledne po SP a mohli se tak dosyta vynadívat na závodníky běhající trochu jinou rychlostí. My osobně jsme se přesouvali mezi televizí v Bedřichově a živým sledováním přímo v areálu. Kromě toho, že se děti mohli podívat na Thieryho, jsme si oběhli na našich tratích i mnoho společných kontrol ze svěťáku a měli jsme tak úplně bezprostřední pocit, že jsme "byli u toho". Největší dojem na mě udělali dvě věci - za prvé mapa. Byla naprosto vynikající, máme v Česku mnoho přesných map a skvělých mapařů, ale způsob zmapování mikrohustníků, pasek a kamenů tak, že se to dá za běhu (a to i v patnáctce s brýlemi) dobře přečíst byl tady trochu jiný. Byl jsem z mapy velmi přijemně překvapený, a volba generalizace byla pro mě zvolena velmi citlivě. Hustníky bez otečkování byly naprosto zřetelné a poskytovaly tu zásadní infromaci o tom, kde se zpomalím a jestli je kontrola "vně" nebo uvnitř". Víc nepotřebuji a neřeším (a to myslím čtu mapu dost pečlivě...). Naznačené paseky žlutým šrafování daly jasnou zprávu o tom co mohu v této oblasti očekávat. Nejobtížnější byly kameny, kde co člověk, to názor. I tady to ale ve většině míst bylo srozumitelné. Prostě - pro mě za 1.

Druhý dojem byl TV přenos. Běhali jsme sice občas v lese po kabelech (zajímalo by mě, kolik km toho vytočili...), ale pokrytí kamerami na trati závodu, vlastní práce kameramanů v lese a prolnutí s gps trackingem byly na úrovni. Nedělám si iluze, že by široká veřejnost teď chtěla vysedávat u televize kvůli OB, ale tohle je myslím dostatečně zajímavé přiblížení OB veřejnosti. Dlouhý, těžký závod, volby postupů i obtížné dohledávky, přiblíženo solidním počtem kamer přímo v lese (a ne na pasece nad shromaždištěm) a fungujícím gps přenosem a předsnímaná postupová videa z headcamu - tam vidím OB jako zajímavý (byť trochu zvláštní) sport i pro náhodného diváka. Chasing start je otázka jiná a myslím že ne zásadní.

My jsme jeli bez Adama, který se doléčoval z virózy. Ota si chtěl mezi čtrnáctkami polepšit v žebříčku a vyběhnout Áčko (i když mu k ničemu příští rok není) a těžký terén mu mohl vyhovovat. Kazí to většinou na lehkých parkáčích nebo PPŽ-kách. A sobotní middle Otovi sednul dokonale. Od startu do cíle nikde na trati nebyl horší  než 3., od 6. kontroly vedl a 2 kontroly před cílem už měl na druhého náskok minutu a půl. Vypadalo to na první vítězství v B-čkách. Na předsběrce v kamenech ale potkal Zuzanu a začal halekat - "Mami - dneska běžím bez chyby na vítězství". Ale při společném ražení s maminkou se zaráží - "jejda-to není moje!" A místo aby se zeptal kde je ta jeho, nebo si to v klidu promyslel a došel si orazit svojí 50m vedle a ještě v klidu vyhrál, odběhnul 90° jiným směrem a nechal tam 2 a půl minuty. Stačilo to na 3. místo, což je stejně fantasie, ale mohlo to být ještě mnohem lepší. Dobrá zkušenost, a uvidíme jak to půjde v neděli.

Závod se moc povedl i Jirkovi, který byl 2 před Otou., takže na stupních byly hned dva kamenické overaly najednou! Vyhrála i Kája, Andy, Šárka, Vojta (v H21C1) a Tomáš (C2).

 Mapa sobota H14:                                                               H21B:








V neděli klasika ve stejném prostoru. Mapa bohužel patnáctka, takže brýle se opět uplatnily. A série kamenických medailí pokračovala. Vyhráli opět Andy, Šárka, Vojta; dnes také Kožak, druhé byly Kája a Anička. Ota nezačal moc dobře, špatný postup na 2.k., chyba v dohledávce na 3. Ale pak to začalo jít a posunoval se dopředu. Závěr závodu měli všechny kategorie dlouhým výběhem od potoka na kopec nad cílem, 3-4 minutový kopec po louce. A Ota se tady kousnul a nejlepším časem na postupu se dostal na přespolákovém úseku na čtvrté místo, když dlouho byl 3. a až na konec ho odsunul Adam Č. o místo.  Ale spěchali jsme na plavání, tak se hodilo, že jsme nemuseli čekat na vyhlášení. Já jsem si prohrál nedělní závod chybou na dlouhém postupu v závěru, kdy jsem si popletl dvě velmi podobné křižovatky a ztratil svůj pracně budovaný náskok. Jedinou výhradu mám tento víkend k použití jedné stejné kontroly u H14-tek v sobotním i nedělním závodu. To může při takovéto mamutí akci utéct, ale stát by se to nemělo, minimálně u kategorií, pro které je toto hlavní soutěž. Výsledkově velmi povedený víkend pro celou Kamenici a vynikající závody v krásném počasí.

Výsledky jsou  zde.

 


Nakonec došlo i na foto s Thierym, musel být po klasice grogy, ale ochotně pózoval a podepisoval se poměrně dlouho, fanoušků tady měl hodně a nebyl z toho otrávený:


Mapa neděle H14:                                                               H40:


Žádné komentáře:

Okomentovat